חוק אילנות מוגנים מסדיר באופן ברור מה מותר ומה אסור בכריתה ועקירת עצים. לפניכם הסבר מפורט על סוגי העצים שמותר או אסור לכרות, על הדרך להגיש בקשה להיתר כריתת עץ ומה עושים במקרה שהבקשה מסורבת. חשוב לדעת שהחוק עבר מספר שינויים במהלך השנים ומידע רב שמפורסם היום ברשת אינו עדכני ועלול להוביל לקבלת מסקנות שגויות.
צוות ״גיזום פלוס״ מרכז עבורכם את כל המידע העדכני בנוגע לחוק כריתת עצים באופן פשוט וברור. יש לכם שאלה? רוצים לקבל הצעת מחיר לכריתת עץ? התקשרו אלינו או שלחו הודעה ונשמח לסייע.
הערה: המדריך שלפניכם אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ כזה והוא משמש כמידע כללי בלבד. על הקורא לפנות לעורך דין מתאים לפני כל פעולה משפטית. כותב המאמר או מי מטעמו לא יישאו באחריות ישירה או עקיפה בשל הסתמכות על הכתוב.
מהו חוק אילנות מוגנים ואיך הוא קשור אליכם?
חוק אילנות מוגנים נחקק בשנת 1997 מתוך מטרה להסדיר את כריתת העצים בישראל ולהגביל אותה כדי לשמור על אוכלוסיית העצים. בניגוד למה שמקובל לחשוב, חוק אילונת מוגנים מתייחס לכל סוגי העצים הבוגרים במדינת ישראל.
עץ בוגר לפי הגדרת החוק הינו כל עץ שגובהו מעל לשני מטרים ועובי הגזע שלו במרחק של 130 סנטימטרים מהקרקע עומד על לפחות 10 סנטימטרים ובשטחים עירוניים 20 סנטימטר.
כדאי להתעכב מעט על הנקודה הזאת מפני שרבים מתבלבלים ובטוחים שצריך לקבל אישור לכריתת עץ שנמצא בגינה שלהם מפני שהגובה שלו מעל לשני מטרים והקוטר של הגזע מעל 10 סנטימטרים, אך האמת היא שאם העץ נמצא במגרש שייעודו מגורים, קוטר הגזע צריך להיות לפחות 20 סנטימטרים כדי להיות מוגן. משמע שאם קוטר הגזע במרחק של מטר ושלושים מהקרקע קטן מ-20 סנטימטרים במגרש שייעודו מגורים, מותר לכם לכרות את העץ ואתם לא צריכים לקבל לכך היתר.
מעבר להגדרת עץ בוגר, החוק מתייחס לכל סוגי העצים כך שלא משנה אם אתם רוצים לכרות עץ נוי או עץ פרי, החוק אוסר את זה כל עוד מדובר בעץ בוגר שעומד בקריטריונים שסקרנו. יתירה מזאת, החוק אפילו מתייחס לעצים שניטעו בכל מקום ואפילו בגינות פרטיות כך שאם חשבתם לכרות עץ בגינה הפרטית שלכם, כדאי שתדעו שהפעולה אסורה לפי החוק ועליכם לקבל אישור מקדים.
מה אומר החוק על עקירת עצים, העתקת עצים וגיזום עצים?
חוק כריתת עצים (או בשמו חוק אילנות מוגנים) מתייחס גם למקרים נוספים ובכלל זה עקירת עצים, השחתה או העתקת עצים. מנגד, גיזום עצים אינו מוגבל לפי החוק וניתן לגזום עצים בלי שום בעיה כל עוד הגיזום אינו עמוק מדי מפני שבמצב כזה הפעולה יכולה להיחשב כהשחתה.
במצבים של עקירת עצים או העתקת עצים, עליכם לקבל היתר בדיוק כמו בכריתת עץ.
איך מקבלים היתר לכריתת עצים?
הגשת בקשה לאישור כריתת עץ מאוד פשוטה וכל מה שעליכם לעשות הוא לשלם את האגרה באתר האינטרנט הממשלתי (שעלותה בסביבות 50 שקלים) ולהגיש את הבקשה לפקיד היערות שממונה על האזור שבו נמצא העץ. ניתן למצוא את פרטי פקיד היערות בקישורים חשובים שפרסמנו כמו גם באתר משרד החקלאות ואתר הרשות המקומית שבה מצוי העץ.
לאחר תשלום האגרה והגשת הבקשה, יגיע פקיד היערות בתוך 14 ימים אל המקום שבו נמצא העץ כדי לבחון את הבקשה שלכם. במידה שהבקשה תימצא צודקת, ינתן לכם היתר לכרות את העץ בעוד שאם פקיד היערות לא יתרשם שהכריתה חיונית או שלפי שיקול דעתו לאין לכרות את העץ מכל סיבה שהיא, הבקשה שלכם להיתר תידחה.
מה עושים כשהבקשה מסורבת והאם ניתן לערער?
במצבים שבהם הבקשה שלכם להיתר נדחתה מכל סיבה שהיא, תוכלו להגיש ערעור לפקיד היערות הארצי ובסמכותו לשנתו את ההחלטה שניתנה.
את הבקשה לערער ניתן לשלוח בדואר אלקטרוני או בפקס אל פקיד היערות הארצי. הגשת הערער אינה כרוכה בעלות כספית אך חשוב להבין מדוע הבקשה להיתר נדחתה מראש והאם הסיבה מוצדקת או לא.
כמו כן כדאי לבדוק אם ניתן להמיר את הכריתה של העץ בגיזום מקצועי שנחשב למהיר וזול באופן משמעותי ולכזה שאינו מצריך אישור אך יחד עם זאת יכול לפתור הרבה בעיות גם בלי לכרות את העץ.
מי יכול לכרות עצים בישראל?
כריתת עצים כמו גם העתקת עצים, עקירה ואפילו גיזום, צריכים להתבצע על ידי כורת עצים שהוסמך לכך ושמחזיק בתעודת כורת תקפה.
כריתה, עקירה, העתקה או גיזום הם תהליכים עם סיכונים רבים שדורשים ידע מקצועי אשר נרכש במהלך קורסים שונים של משרד החקלאות ומשרד העבודה.
אנו ממליצים בחום להיעזר רק בבעל מקצוע עם רישיון תקף וביטוח מלא שמבטיח לכם שקט נפשי לאורך כל התהליך.
צריכים לכרות עצים? בגיזום פלוס תיהנו משירות מקצועי של דניאל אשר מחזיק ברישיון כורת עצים ובביטוח מלא. אנו מתחייבים ליחס אישי ונעים ולמחירים מאוד הוגנים ומשתלמים. התקשרו אלינו או שלחו הודעה ונשמח לעמוד לשירותכם.