אחד העצים הנפוצים בישראל הוא הפיקוס. מדובר במשפחת זנים רחבה שכוללת שיחים לצד עצים ענקיים שמשפיעה על הנוף הישראלי באופן ניכר.
זהו צמח חזק במיוחד וירוק עד, שאינו דורש השקיה מרובה או טיפול מיוחד אחר על מנת לצמוח באופן מהיר וליצור סביבה מוצלת וירוקה.
לכאורה נראה כאילו הצמח מותאם לאקלים הישראלי באופן מושלם אך יש כמה בעיות שהופכות את הבחירה בפיקוס לשאלה שצריך לשקול היטב לפני שמחליטים להכניס אותו אל החצר.
עץ פיקוס – יתרונות שיכולים להפוך לחסרונות
עמידות, יכולת צימוח מהירה והיכולת להסתדר גם בתנאי אקלים קשוחים, מהווים יתרונות באקלים הישראלי אך עשויים להתברר כחיסרון גדול בסביבה העירונית ובסמוך לבתים.
חושבים לנטוע שיח או עץ פיקוס בחצר? חשבו על הנקודות הבאות לפני שאתם קופצים למשתלה הקרובה על מנת לרכוש את העץ המיועד.
שורשי פיקוס חזקים במיוחד
אי ההתאמה של הפיקוס לסביבה העירונית באה לידי ביטוי בראש ובראשונה בשורשים החזקים שלו.
מאחר שמדובר בצמח חזק ועמיד שאינו דורש השקיה סדירה, השורשים שלו חזקים ומפותחים במיוחד, דבר שבא לידי ביטוי בצימוח מהיר לכל הכיוונים ובכל העומקים תוך הפגנת יכולות מרשימות בכל הקשור להתמודדות עם מכשולים כמו ריצוף, שבילים ואפילו צינורות ביוב, מה שגורם לעתים קרובות לנזקים קשים ובצורך לכרות את העץ.
אם כל זה לא מספיק, גם כריתת עץ פיקוס צריכה להיעשות ברישיון מתאים ולאחר ששוכרים כורת עצים מורשה.
שלכת רבה
העלים לא נשארים לעד וכמו שהם צומחים מאוד מהר, כך גם כמות הנשירה וכשזה קורה בבית או בניין משותף, מדובר בהרבה מאוד לכלוך שצריך לגרוף על בסיס שבועי (ובתקופות מסוימות בשנה אפילו על בסיס יומי).
כפי שנרחיב בהמשך, ניתן לטפל בנקודה הזאת על ידי בחירת זן פיקוס שמאופיין בנשירה בקצב איטי יותר ובכל אופן צריך לקחת את הנקודה הזאת בחשבון בהנחה שאתם לא רוצים להשתעבד לגירוף השלכת.
לכלוך ומזיקים
עצי פיקוס רבים מניבים פירות קטנים ורכים. לפירות הללו יש שני חסרונות עיקריים. הראשון הוא הלכלוך שהם עושים כשהם נושרים מהעץ והשני הוא המשיכה של בעלי חיים וחרקים רבים אל הפירות הללו.
מדובר במקור מזון לעטלפים ובעלי כנף אחרים כמו גם לחרקים מסוגים שונים.
רוצים לנטוע פיקוס? הכירו את הכללים שצריך לעקוב אחריהם
רשימת החסרונות והאתגרים שבהתמודדות עם פיקוס בוגר מעלה תהיות האם בכלל כדאי להתעסק עם העץ הזה מלכתחילה או שבכלל כדאי להעדיף עץ מסוג אחר.
לאור היתרונות הרבים של הפיקוס, לא היינו ממהרים לפסול אך אנו בהחלט ממליצים לעקוב אחר ההנחיות הבאות שיעזרו לכם ליהנות מהיתרונות של העץ מבלי להיכנס במשך הזמן לצרות מיותרות.
בחרו את הזן המתאים
ישנם מספר סוגים של פיקוסים וחשוב להתאים את הזן הנכון לגינה שלכם. באופן כללי פיקוס השדרות או פיקוס בנימינה נוטים לצמוח לגובה רב, מה שהופך אותם למעט בעייתיים בגינות פרטיות.
אם אתם רוצים לנטוע פיקוס שישמש כמחסה ויצור הפרדה ופרטיות, מומלץ לבחור בפיקוס שדרת הוואי.
שקלו נטיעה של זנים מגוונים
אחד היתרונות של הפיקוסים הוא גם חיסרון. אנו מתכוונים לקצב הצימוח המהיר – לעתים מהיר מדי.
בחירה בזן מגוון (עם עלים שמורכבים משני צבעים) יכולה לפתור את הסוגיה מאחר שמדובר בקצב צימוח נמוך בעד 50% ביחס לזנים הרגילים.
אל תנטעו בקרבת שביל, מבנה או קווי ביוב
הכלל החשוב מכולם הוא לא לנטוע עצי פיקוס וכל עץ אחר שמאופיין בצימוח שורשים אגרסיבי, בסמוך למבנה, צינורות ביוב ואפילו שבילים.
השורשים החזקים עשויים לגרום עם השנים לנזקים כבדים וגם אם הכל נראה יפה ופסטורלי בהתחלה, השורשים החזקים עם הצימוח המהיר יגרמו לכם להצטער מאוד על הבחירה ולכן מומלץ לנטוע פיקוסים רק במרחק בטוח ממבנה כלשהו.
הקפידו על גיזום תקופתי
גיזום פיקוס יכול להיות פתרון טוב מאוד לצימוח פראי ולהתמודדות עם עטלפים ומזיקים אחרים שמוצאים בצמח מקום נוח לקינון.
באופן כללי מומלץ לגזום פיקוס פעם בשנה או שנתיים.
פיקוס כן או לא?
לפיקוס יתרונות רבים שהופכים אותו לבחירה מאוד מומלצת אך יחד עם זאת יש כמה נקודות שחשוב לשקול היטב בבחירת הזן ומיקום השתילה של העץ.
אנו סבורים שפיקוס בהחלט יכול להוסיף המון ושמדובר בצמח מומלץ במיוחד אך חשוב לנהוג בו בזהירות המתבקשת החל משלב הבחירה של הזן המתאים, דרך נטיעה שלו במקום שאינו יוצר סיכונים ולבסוף, למרות שמדובר בצמח קשוח שאינו דורש טיפול מיוחד, חשוב להקפיד ולגזום אותו באופן תקופתי.